Kynutý koláč s tvarohem a rybízem

Vynikající, osvěžující, sladký kynutý koláč s ovocem. Rybíz můžete nahradit různým ovocem, na jaké máte chuť, ale doporučuji něco kyselejší na osvěžení. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 29.1.2016
Kategorie: Moučníky
Kynutý koláč s tvarohem a rybízem

Suroviny

20 gdroždí
60 gkrupicového cukru
300 ghladké mouky
150 mlmléka
1 bal.vanilkový cukr
špetkasoli
1 ksvejce
50 gHery
200 gmraženého rybízu
máslo na vymaštění plechu
250 gměkkého tvarohu
80 gmoučkového cukru
1 bal.vanilkový cukr
1 ksvejce
lžičkacitronové kůry
40 ghrubé mouky
40 gkrupicového cukru
40 gHery

Postup přípravy

  1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic mléka vymícháme kvásek a v teple ho necháme vzejít.
  2. Do mísy vsypeme zbylou mouku a cukr.
  3. Přidáme vanilkový cukr, sůl, vejce, vzešlý kvásek a rozpuštěný tuk.
  4. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto.
    V teple ho necháme vykynout.
  5. Tvaroh rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a citronovou kůrou.
  6. Z hrubé mouky, cukru a Hery připravíme drobenku.
    Vykynulé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát asi 1 cm silný a přeneseme ho na vymaštěný plech.
  7. Navrch rozetřeme tvarohovou náplň a rozložíme ovoce.
  8. Koláč posypeme drobenkou a necháme znovu kynout.
    Asi po 15 minutách ho vložíme do vyhřáté trouby.
    Při 180 °C pečeme asi 30 minut.