NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Kynutý makový a ořechový závin
Kynutý makový a ořechový závin
Recept Kynutý makový a ořechový závin
Karambola Karambola    ·   14.11.2014

Kynutý makový a ořechový závin

Výborné měkké kynuté těsto, které je jako čerstvé i druhý den. Vyzkoušejte si připravit tyto makovníky a ořechovníky v pohodlí svého domova. Mňamka!

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Budeme potřebovat:

500 g
hladká mouka
250 g
máslo
200 ml
mléko
20 g
čerstvé droždí
3 lžíce
moučkový cukr
1 ks
vejce
1 ks
žloutek
trochu soli

Ořechová nádivka:

300 g
mleté vlašské ořechy
5 lžic
kr. cukr
5 lžic
rostlinný olej

Maková nádivka:

200 g
mletý mák
5 lžic
kr. cukr
5 lžic
rostlinný olej
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si suroviny. V trošce mléka si rozdrtíme droždí a uděláme si kvásek.
  2. V pekárně si vymícháme těsto. Mouku si smícháme s cukrem, máslem, vejcem, zbylým mlékem a přidáme i kvásek. Necháme mísit a cca 1 hodinku po uhnětení necháme vykynout na teplém místě.
  3. Na pomoučeném vále si těsto spojíme do velké kulky a následně ho rozdělíme na 3 stejné části. Každou část si rozválíme do tvaru obdélníku.
  4. Mletý mák si smícháme s cukrem. Totéž uděláme i s ořechy. Takto připravené nádivky navrstvíme na rozválené těsta a polijeme jejich 5 lžícemi rostlinného oleje. Každé těsto opatrně srolujeme a stlačíme, aby nám při pečení nepraskalo. Konec rolky "zalepíme" rozšlehaným vajíčkem a přesuneme rolky na plech na pečení, který jsme si vyložili papírem. Necháme na teplém místě vyskysnúť 15 minut. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali 1 lžičku mléka a trochu cukru.
  5. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 30 minut. Upečené vyjmeme a zakryjeme utěrkou nebo ručníkem. Necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář