Langoše ze zakysané smetany

Jednoduché a rychlé langoše ... Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 6.5.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Langoše ze zakysané smetany

Suroviny

1 ksvejce
200 ghusté zakysané smetany (já jsem dala 18%)
300 mlvody nebo mléka
1 lžičkakopcem soli
1 lžičkacukru
700-750 gpolohrubé nebo hladké mouky
1 kostkadroždí (42g)
olej na smažení
česneková pasta na potírání (česnek + sůl + voda)

Postup přípravy

  1. Zamísím si poměrně tuhé těsto. Já jsem ho dělala v domácí pekárně. Nejdříve jsem dala vejce, smetanu, vodu (mléko) a sůl, pak 700 g mouky a na vrch jsem dala namrvené droždí. Když začala pekárna míchat prisypala jsem mouku podle potřeby. Množství mouky záleží od velikosti vejce a od hustoty smetany, pokud máte řídkou smetanu musíte dát více mouky. Pokud budete dělat ručně, tak si ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru a droždí udělejte kvásek.
  2. Těsto nechám dobře vykynout. Vykynuté těsto dám na pomoučený vál, rozdělím na 8 stejně velkých kousků, každý spracuju na bochánek a nechám přikryté utěrkou na pomoučeném vále alespoň 30 min. podkynout.
  3. Pak každý kousek pomoučenýma rukama jemně vytahuji od středu do tvaru kulatého langoše a nechám znovu chvíli podkynout (ve středu by měly být o něco tenčí než na okrajích). Takto si připravím všechny, abych se pak nezdržovala při smažení. Smažíme na 3 - 4 cm vrstvě oleje v hluboké pánvi do světlehnědá z obou stran. Po usmažení je ukládám na papírové ubrousky, aby odsáli přebytečný olej.
  4. Nejlepší jsou teplé, potřené česnekovou pastou. Pokud je necháte dobře nakynout, langoše budou dost velké a tlusté (takové mají být). Chcete-li menší porce, těsto si rozdělte na více kusů.
  5. Česnekovou pastu na natírání dělám tak, že protlačím 4 -6 stroužků česneku do sklenice, přidám kávovou lžičku soli a trochu vody a míchám, dokud se sůl nerozpustí. Pak si každý natře teplý langoš podle své chuti.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne