Laskonky - ořechové s nutelovou náplní

Už před nějakým časem jsem dostala od mé milé sestřičky formu na laskonky. Stále jsem jaksi odkládala její vyzkoušení. Až nyní přišel čas, kdy jsem se pustila do přípravy. Dělala jsem ho podle odzkoušeného receptu, který mi dala sestra s formou. Když už laskonky, tak zaručeně nejlepší. Autor: Adkas

Přidal:adkas, 15.12.2016
Kategorie: Vánoce, Vánoční cukroví, Koláče, cukroví
Laskonky - ořechové s nutelovou náplní

Suroviny

Těsto:
4 ksbílky
300 gjemný kr. cukr
špetkasůl
90 gmleté ​​orieškyy
2 PLpolohrubá mouka
Krém:
150 gmáslo
80 gmoučkový cukr
100 gNutella
1 lžičkumletá káva
1 ksžloutek
50 gmleté ​​oříšky
2 PLrum

Postup přípravy

  1. Nejdříve si dáme vařit vodu do hrnce, na kterém budeme šlehat bílkovou pěnu. Bílky šleháme se špetkou soli. Když jsou bílky trochu napěněné, přidáme kr. cukr a šleháme, dokud se cukr s bílky nespojí.
  2. Pak misku přendáme do vodní lázně a šleháme cca 10 minut. Pak odstavíme z ohně a přidáme mouku smíchanou s oříšky (mícháme už jen vařečkou). Plech na pečení jemně potřeme olejem, položíme pečící papír a pomocí šablony naneseme těsto. Troubu předehřejte na 125 stupňů, vložíme laskonky a pečeme cca 45 minut. Zkontrolujeme, zda jsou dobře vysušené, ne-li necháme je v troubě déle (ještě cca 10-15 minut).
  3. Po vyjmutí z trouby necháme laskonky na plechu stát cca 2-3 minuty a pak je posbíráme. Výborně se oddělují od papíru. Uložíme na tác a po úplném vychladnutí je můžeme naplnit.
  4. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a ještě krátce šleháme. Pak přidáme nutellu, kávu a mleté oříšky. Nakonec krém ochutíme rumem a přendáme do cukrářského sáčku, kterým nanášíme krém na laskonky. Druhou laskonkou přikryjeme a máme hotovo.
  5. Z dávky vyjde cca 25 laskonek (ale záleží na velikosti jedné laskonky, já mám středně velké).

Zdroj: Adkas