Ledové smetanové kostky

Fantastický dezert - ledové smetanové kostky.

Přidal:admin, 10.3.2016
Kategorie: Moučníky
Ledové smetanové kostky

Suroviny

Těsto:
8 ksbílku
8 lžicmoučkový cukr
8 lžichladká mouka
1 bal.prášek do pečiva
Na polití:
150 mlstudené mléko
Krém:
700 mlmléka
8 ksžloutku
5 lžickr. cukr
9 lžichladká mouka
1 bal.vanilkový cukr
200 gmáslo
100 gmoučkový cukr
200 mlsmetana ke šlehání
Dále budeme potřebovat:
500 mlsmetana ke šlehání
moučkový cukr dle chuti
kakao na posypání

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme do tuhé pěny a postupně po lžících přidáme moučkový cukr. Dostaneme lesklou pěnu, do které už jen vařečkou přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Těsto navrstvíme na plech, který jsme vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem (rozměr plechu 35 x 35 cm) a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.
  3. Ještě horké těsto polijeme studeným mlékem a necháme vychladnout.
  4. V malém množství mléka rozmícháme žloutky, mouku. Do hrnce nalijeme zbylé mléko, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Když máme sladké mléko horké, přidáme rozmíchané žloutky v mléce s moukou a vaříme do zhoustnutí. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout za občasného míchání.
  5. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a v druhé misce vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny. Do utřeného másla s cukrem postupně přidáváme žloutkovou hmotu a vařečkou nakonec přimícháme šlehačku.
  6. Žloutkový krém navrstvíme na vychladlé těsto a pěkně uhladíme. Na krém navrstvíme vyšlehanou šlehačku, pěkně uhladíme a bohatě posypeme kakaem. Odložíme do chladničky ztuhnout.

Zdroj: Coolinarika