Letní kuře z jednoho pekáčku

Letní kuře z jednoho pekáčku a k tomu malé brambory. Já si to ještě vylepšila karamelizovanou cibulí! Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 13.6.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Letní kuře z jednoho pekáčku

Suroviny

4 kskuřecí čtvrtky nebo 8 horních stehen
cca 800 gmalých brambor
palicečesneku neloupaná, rozebraná na stroužky
4 lžíceolivového oleje
200 mldrůbežího vývaru
dle chutimletá paprika, klidně i uzená
dle chutisůl, pepř
1 kscitrón
2 ksmladé cukety
červená chilli paprička
velká hrst bazalkových lístků

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí maso osolíme, opepříme a poprášíme paprikou. Brambory omyjeme, osušíme, větší překrojíme a osolíme.
  2. Do většího pekáče dáme oliváč, rozmístíme maso, brambory a neoloupané stroužky česneku, které jen "popučíme" plochou stranou nože nebo dlaní. Půlkou citronu pokapeme kuře i brambory, druhou půlku překrájíme a přidáme do pekáče. Pečeme cca půl hodiny, pak podlijeme vývarem a průběžně během dalšího pečení podléváme.
  3. Můžeme přidat i trochu bílého suchého vína. Cuketu nakrájíme na kosty, chilli papričku, zbavenou semínek, nadrobno. Asi 15 minut před dopečením kuřete vhodíme cuketu a papričku do pekáče. Úplně na závěr přidáme natrhané bazalkové listy. Já si to ještě vylepšila karamelizovanou cibulí: tři velké oloupané cibule jsem nakrájela na osminky, vhodila do woku s kapkou oliváče, sypla trochu třinového cukru, osolila a zastříkla rýžovým octem. Nechala zkaramelizovat, odpařit ocet ... hotovo!

Autor: Naďa I. (Rebeka)