Levandulové sušenky s kardamomem

Svou roli hraje samozřejmě máslo, které je svou chutí a vůní prostě nezaměnitelné. Mleté mandle zase přidají sušenkám na křehkosti a pár kapek citronového oleje je už jen třešnička na dortu :)

Přidal:admin, 4.10.2016
Kategorie: Chuťovky, Koláče, cukroví, Vánoční cukroví
Levandulové sušenky s kardamomem

Suroviny

Na cca 24 levandulových sušenek si připravte:
(hrnek = 240 ml)
110 gzměklého másla
1/4 hrnkumoučkového cukru
1/4 hrnkumandlové mouky (loupané mleté mandle)
1 hrnekhladké mouky
1 lžičkakardamomu
1 lžičkasušené levandule
citronová kůra nebo citronový olej
moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup přípravy

  1. Mouku, mleté mandle, kardamom a levanduli společně pomixujte.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, až je hezky hladké a nadýchané.
  3. Přidejte moučnou směs a prošlehejte, nakonec přidejte citronovou kůru nebo pár kapek citronového oleje. Ke konci je lepší těsto dopracovat vařečkou nebo stěrkou.
  4. Těsto dejte v míse asi na 30 minut do lednice.
  5. Troubu zapněte na 175 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
  6. Z těsta tvořte malé kuličky a klaďte na plech. Já jsem z výše uvedené dávky připravila 24 kousků. Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 15 minut, kdy začínají lehce zlátnout. 
  7. Nechte vychladnout, pak obalte v moučkovém cukru, do kterého přidejte trochu mleté vanilky nebo vanilkového cukru. Neobalujte horké !
     
  8. Sušenky uchovávejte v uzavřené dóze. Další dny se vůně a chutě krásně rozleží a budou ještě víc intenzivní, než v den upečení.

Zdroj: Víkendové pečení