Likérové špičky - fotopostup

Jedny z nejlepších dezertů! Alespoň to tvrdí můj otec, který se špiček neví nabažit :) Máte rádi? Autor: Karambola

Likérové špičky - fotopostup

Suroviny

70 gkr. cukr
20 gZlatý klas nebo vanilkový pudink
10 gkakao
100 mlvoda
50 gčokoláda na vaření
100 g100% tuk
15 kspiškoty
vaječný koňak
sušené mléko na zahuštění koňaku
čokoládová poleva na obalení

Postup přípravy

  1. Koupila jsem si ve specializovaném cukrářském obchodě speciální nástavec na likérové špičky, tak jsem musela vyzkoušet, když to už každý tak chválí. A hlavně můj otec, který je miluje a nechce se s nimi podělit :D
  2. Pudink nebo zlatý klas, kakao, cukr a vodu smícháme v menším hrnci. Dáme na mírný oheň a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou odstavíme a ihned přidáme na kousky nalámanou čokoládu (50 g). Míchaním ji rozpustíme. Dáváme pozor, aby se hmota nepřipálila - vaříme cca pouze 4 minuty. Necháme zcela vychladnout (Můžete si hmotu připravit i večer a pracovat s ní na druhý den. Já jsem hmotu vařila ráno a odpoledne jsem už dělala špičky).
  3. Ztužený tuk vyšleháme, přidáme čoko hmotu a mixérem důkladně vyšleháme hladký krém. Hmotu dáme na chvíli do lednice, přendáme ji do sáčku. Špičku dáme do sáčku tak, aby dírka, která je na špičce byla ven a ne uvnitř sáčka. Pokud bude uvnitř, nebude se vám dát vytisknout krém, proto si to odpozorujte.
  4. Dbejte na to, abyste měli hmotu pořádně vyšlehanou, aby byla bez hrudek, protože při stříkání se vám to pak vyplatí.
  5. Vychladlý krém sáčkem se speciální špičkou stříkáme na piškoty (trochu krému si nechte i na konec, kde ho budete potřebovat na uzavření), které jsme potřeli čokoládou, aby se po naplnění likérem nenasákly.
  6. Likérová hmota:
    Likér jsem zahušťovala sušeným mlékem - gramáž mléka si odpozorujte, nedá se to přesně napsat, záleží na hustotě samotného vaječného likéru.
  7. Likérem naplníme špičky a vrch uzavřeme ozdobnou špičkou.
  8. Likérové špičky dáme do lednice pořádně ztuhnout a až tak je máčíme v rozpuštěné čokoládové polevě. Nezapomínejte, že krém musí být dostatečně vychlazený, abyste s ním věděli pracovat.