Linecké pečivo s mákem

Křehké linecké pečivo s mákem a bramborovým škrobem. Manželovy a mého tatínka oblíbené koláčky. Do džemu, kterým plním pečivo zvyknu přidat trochu rumu. Pečivo dříve změkne a je i voňavější. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 14.11.2016
Kategorie: Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
Linecké pečivo s mákem

Suroviny

300 ghladká mouka
100 gmoučkový cukr
70 gmletý mák
70 gbramborový škrob
200 gmáslo
1 ksžloutek
špetkasoli
džem na plnění

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny smícháme rukama v misce (máslo i vejce dávám studené z lednice). Toto těsto se trochu hůře spracovává, je třeba trpělivě mísit, dokud se nespojí dohromady.
  2. Pak těsto přeložíme na pomoučený vál, vytváruji bochník a dám do lednice na chvilku zchladit.
  3. Pak vytáhnu ochlazené těsto a na pomoučeném vále ho opatrně rozválíme na 3 - 4 mm, vykrajovat formičkami a ukládáme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Na plech dávám vždy stejné tvary, aby se mi pekly rovnoměrně. Peču na 180 ° asi 8 - 10 minut podle velikosti tak, aby zůstaly pěkné bledé, pouze odspodu mají být upečené do světlehnědá (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak).
  5. Necháme vychladnout na rovné ploše a slepujeme silnější vrstvou džemu.
  6. Naplněné necháme do druhého dne na rovné podložce ztuhnout, až potom dám do krabic a uložíme na chladné místo. Naplněné pečivo potřebuje 1 - 2 dny na změknutí.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne