Litý drobenkový koláč s mákem a švestkami

Tento koláč dělám moc ráda. Je totiž báječně univerzální a hodí se do něj jakékoliv ovoce. Výborný je například i s rebarborou, třešněmi či meruňkami...

Přidal:admin, 1.10.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Litý drobenkový koláč s mákem a švestkami

Suroviny

Na těsto (pro nižší koláč vystačí i na klasický větší plech):
2 hrnkypolohrubé mouky
1 hrnekcukru krupice
2 ksvejce
1/2 hrnkuoleje
1 ksbílý jogurt (150ml)
1 bal.prášek do pečiva
mléko dle potřeby
ovoce dle potřeby
Na makovou náplň:
200 gmletého máku
250 mlmléka
2-3 lžícemoučkového cukru
rum dle chuti
Na drobenku:
5 lžichrubé mouky
4 lžícepískového cukru
2 lžícemásla

Postup přípravy

  1. Těsto se připravuje naprosto klasickým způsobem: vejce vyšlehat s cukrem do pěny, přidat olej, jogurt, mouku a prášek do pečiva. Mléko přidejte jen v případě potřeby, aby šlo těsto pohodlně vylít na plech. Ten vystelte pečícím papírem nebo vymažte a vysypejte moukou. Nalijte těsto, naskládejte ovoce a zasypte drobenkou, kterou vytvoříte smícháním mouky, cukru a změklého másla. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně půl hodiny. 
  2. Pokud budete chtít dát do koláče i mák, pak jej v hrnci zalijte mlékem a chvíli za stálého míchání vařte. Oslaďte a dochuťte troškou rumu. Navrstvěte na těsto, poté vyskládejte ovocem a zasypejte drobenkou. 

Zdroj: Mama v kuchyni