Lokše z kyselého mléka plněné sýrem

Děláte lokše z kyselého mléka? Já je miluji, celé pomaštěné máslem. Tento recept je vylepšen o sýr, kterým lokše naplníte.

Přidal:admin, 8.2.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Lokše z kyselého mléka plněné sýrem

Suroviny

3 šálkyhladká mouka
1 šálekkyselé mléko
2 ksvejce
1 lžičkasůl
1 lžičkakr. cukr
1/2 lžičkyjedlá soda
1 lžíceolej
400 gtvrdý sýr
máslo na pomaštění

Postup přípravy

  1. Do kyselého mléka přidáme cukr, sůl, olej a jedno vajíčko. Dobře promícháme.
  2. V druhé misce prosejeme 2 šálky hladké mouky přes jemné síto, přidáme jedlou sodu a promícháme. Sypkou směs přidáme ke kyselému mléku a vypracujeme hladké těsto, které podsypáváme zbylou moukou, aby se nelepilo na stěny mísy ani na ruce (nepřidávejte hodně mouky, aby nebyly lokše tvrdé). Zpracujeme kuličku, kterou zakryjeme hadříkem a necháme stát cca 15 - 20 minut.
  3. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme vajíčko a promícháme.
  4. Těsto rozdělíme na 9 stejných kousků. Každý kousek rozválíme na placku, do středu uložíme sýr a celý kraj spojíme do středu. Dostaneme mini kuličku, kterou opatrně rozválíme znovu na placku.
  5. Pečeme na rozpálené suché pánvi z obou stran dozlatova. Upečené ihned pomastíme máslem a nešetříme.

Zdroj: Mosfoodnews