Luxusní nugátové řezy s ořechy

Krásné řezy, plněné nugátovým krémem a ochucené nejlepším irským likérem. Vrch posypaný skořicovými ořechy - už nyní tečou sliny !!!

Přidal:admin, 28.2.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Luxusní nugátové řezy s ořechy

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
špetkasůl
1 ksbílek
150 gmoučkový cukr
150 gmáslo
150 gzakysaná smetana
2 lžícerum
Krém:
600 mlsladká smetana (15 procent)
600 mlmléka
150 mlBaileys likér
150 gkr. cukr
150 gbílá čokoláda
150 gnugátový krém (podobný nutella)
150 gmleté lískové ořechy
1/2 lžičkyperníkové koření
2 bal.nugátový pudink
100 gkukuřičný škrob
200 gmáslo
Glazura:
200 gbílá čokoláda
3 lžíceolej
3 lžícemléko
150 gmleté lískové ořechy
1 lžičkaskořice

Postup přípravy

  1. Bílek si vyšleháme spolu s měkkým máslem a špetkou soli. Když dostaneme nadýchanou hmotu, přidáme po lžících cukr. Mixérem mícháme a následně přidáváme zakysanou smetanu a rum. Do důkladně vyšlehané hmoty přidáváme mouku, kterou jsme si předem smíchali s práškem do pečiva. Připravené těsto si odložíme do lednice na 1 hodinu.
  2. Odleželé těsto si na pracovní desce (nebo silikonové podložce) rozdělíme na 6 částí a rozválíme. S těstem byste neměli mít žádné problémy - je hladké a nemělo by se trhat. (Rozměr jednoho těsta je cca 30 x 40 cm).
  3. Připravené těsta si upečeme při teplotě 180 stupňů na plechu, který jsme si vystlali papírem. Pečeme cca 4-5 minut.
  4. Upečené necháme vychladnout, případně ořízneme kraje.
  5. Připravíme si krém. Lískové ořechy si pomocí mixéru rozšleháme na máslo, přidáme perníkové koření a následně přidáváme likér a 300 ml mléka, ve kterém jsme si rozpustili bílou čokoládu. Spojíme a dále přidáváme nugátový krém. Ve zbylém mléce si rozmícháme pudinkový prášek, kukuřičný škrob a cukr. Přidáme smetanu a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout.
  6. Máslo si utřeme do pěny a postupně přidáváme uvařený pudink střídavě s oříškovou hmotou. Takto připravenou hmotu si rozdělíme na 6 částí do misek a zakryjeme je fólií, aby se nám na vrchu nevytvořila kůra. Odložíme do lednice na půl hodinu.
  7. Můžeme vrstvit. Na každý upečený plát si navrstvíme náplň a ukládáme na sebe. Nemusíme stláčet, stačí pěkně uhladit. Koláč odložíme do chladničky nebo na chladné místo a necháme odstát celou noc - tak dokonale změkne a bude vláčný.
  8. Na druhý den si připravíme glazuru - bílou čokoládu si rozpustíme, přidáme olej, mléko a spojíme. Navrstvíme na koláč a pěkně uhladíme. Na pánvi si opražíme mleté ​​ořechy, které posypeme skořicí a zamícháme. Nasypeme je na čokoládovou polevu, která ještě nestuhla.
  9. Nakrájíme na úhledné řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika