Maková roláda s tvarohem a povidly

Kombinace tvarohu, máku a povidel asi nikoho z nás nepřekvapí, typická je především u kynutých koláčů nebo buchet. Během pár minut máte upečeno, namazáno, srolováno a po krátkém chlazení už můžete krájet. Autor: Mila

Přidal:admin, 11.7.2016
Kategorie: Moučníky
Maková roláda s tvarohem a povidly

Suroviny

Těsto:
3 ksvejce, bílky a žloutky zvlášť
80 gkrupicového cukru
60 ghladké mouky
40 gmletého máku
1 lžícevanilkového cukru
Tvarohový krém:
250 gtvarohu v kostce (ne vaničkový)
125 gmascarpone
1-2 lžícehustého bílého jogurtu (smetanový, řecký)
60-70 gmoučkového cukru (případně více dle chuti)
1 lžičkavanilkového cukru
+ švestková povidla na potření rolády

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech vyložte pečícím papírem. 
  2. Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák. 
  3. Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (cca 30 x 40 cm) a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. 
  4. Tvaroh, jogurt a mascarpone společně promixujte, nejlépe to jde ve food procesoru nebo nádobě k tyčovému mixéru. Cílem je tvaroh zjemnit, odstranit případné hrudky.  Přidejte moučkový a vanilkový cukr a dobře prošlehejte. Podle chuti můžete přisladit. 
  5. Vychladlý plát rolády potřete povidly a po celé ploše rovnoměrně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru zatočte a dejte do lednice na 2-3 hodiny vychladit (nebo přes noc).  Roládu vybalte z papíru a pocukrujte. Krájejte vroubkovaným nožem.

Můj blog: Víkendové pečení