Makové řezy

Máte rádi mák? Tak vyzkoušejte makové řezy v tomto stylu.

Přidal:admin, 12.12.2014
Kategorie: Koláče, cukroví
Makové řezy

Suroviny

SUROVINY NA 35 PORCÍ:
300 ghladká mouka speciál
150 gmáslo
120 gmoučkový cukr
3 ksžloutek
1/2 bal.prášek do pečiva
50 mlmléko
Náplň:
170 gmletý mák
170 gmoučkový cukr
50 gpolohrubá mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
50 grozpuštěné máslo
200 mlmléka
4 ksbílek
Poleva:
300 gmoučkový cukr
2 lžícecitronová šťáva
3 lžícevařící mléko
potravinářské barvivo růžové
čokoláda
Na potření:
200 gpovidla

Postup přípravy

  1. Těsto: mouku, máslo /Palmarín/, moučkový cukr, žloutky, prášek do pečiva a mléko smícháme a rozdělíme na 2 části. Každou část rozválíme na tenko, na velikost plechu.
  2. Maková nádivka: mletý mák, moučkový cukr, mouku, 1/2 bal. prášku do pečiva smícháme, přilijeme mléko, rozpuštěné máslo a promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zamícháme do připravené směsi.
  3. Plech vymažeme, vysypeme moukou a položíme jednu část rozváleného těsta, potřeme povidly, naneseme makovou nádivku a přikryjeme druhou částí rozváleného těsta. /plech rozměr 32x40 cm, ale může být i menší, pokud chcete mít koláč vyšší/.
  4. Cukrová poleva: moučkový cukr prosejeme, za stálého míchání přidáváme vařící mléko a mícháme 10 - 15 minut. Během míchání přidáváme po kapkách citronovou šťávu. Nakonec přibarvíme potravinářským barvivem a po zaschnutí ozdobíme čokoládovou polevou. Dobrou chuť!

 

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé
pekařky - Blazena Sadovska