Makové škubánky

Sladké hlavní jídlo, které má každý rád. Autor: Romča

Přidal:Romča Važa, 3.6.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Makové škubánky

Suroviny

Budeme potřebovat:
900 guvařených brambor ve slupce
dle chutisůl
1 ksvejce
300 ghrubé krupice
100 ghrubé mouky
podle libostimáslo na polití
dle libosticukr a mák na posyp

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme den předem a nastrouháme je na jemném struhadle. Přidáme další suroviny a propracujeme těsto a vytvoříme válečky, které nakrájíme na malé kousky. Uděláme z nich malé šlejšky a uvaříme ve vroucí vodě. Když vyplavou, jsou hotové. Vaříme asi 3-4 minuty. Na talíři posypeme mákem a cukrem a polijeme rozehřátým máslem.
  2. Další variantou tohoto těsta jsou jablkové knedlíky. Do tohoto těsta nakrájíme nadrobno oloupaná jablka a přidáme ještě trochu hrubé krupice. Uvaříme knedlíčky , které na talíři posypeme mletými ořechy a cukrem a polijeme máslem nebo javorovým sirupem.