Makovo oříškové žerbó řezy

Tajemstvím koláčků našich babiček byla hlavně láska, se kterou koláče připravovali. Tradiční recept na oříškově makové řezy. Autor: Petra H.

Přidal:Petra H, 20.6.2016
Kategorie: Moučníky
Makovo oříškové žerbó řezy

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
200 gmáslo
100 gmoučkový cukr
1/2 kscitron - kůra
1/2 lžičkysůl
1 ksvejce
100 mlmléka
20 gčerstvé droždí
Náplň:
200 gmleté vlašské ořechy
100 gmletý mák
150 gkr. cukr
meruňkový džem
borůvkový džem

Postup přípravy

  1. Připravíme si plech o velikosti 25 x 35 cm. Dno vymažeme tenkou vrstvou másla.
  2. Ze všech surovin na přípravu těsta zpracujeme kuličku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně půl hodinu.
  3. Po půl hodině těsto vyjmeme, rozdělíme ho na 4 stejné části a na pracovní desce ho rozválíme na velikost plechu.
  4. Plát těsta uložíme na dno formy, potřeme meruňkovou marmeládou, posypeme oříšky, polovinou cukru, položíme druhý plát těsta, který potřeme borůvkovou marmeládou a posypeme mletým mákem. Zakryjeme třetím těstem, potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme zbylé oříšky a cukr. Zakryjeme posledním těstem.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 40 minut. Po upečení koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.