NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Medová marlenka - FOTOPOSTUP
Medová marlenka - FOTOPOSTUP
Recept Medová marlenka - FOTOPOSTUP
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Jaja79    ·   24.1.2015

Medová marlenka - FOTOPOSTUP

Medová marlenka s přesným fotopostupem. Neuvěřitelně chutná, sladká, jemná - no prostě mňam! Autor: Jaja

55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

250 g
máslo
3 ks
vejce
3 lžíce
med
1 lžíce
soda bikarbona
300 g
moučkový cukr
400 g
hladká mouka
špetka
sůl

Krém:

400 g
kondenzované mléko karamelové
500 ml
smetana ke šlehání
100 g
máslo
100 g
med

Sirup:

2 ks
citron - šťáva
3 lžíce
moučkový cukr
3 lžíce
med
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto si připravujeme večer, abychom s ním na druhý den mohli pracovat. Vajíčka, med, cukr, sůl, jedlou sodu jemně promícháme lžící. Přidáme máslo a uložíme do vodní lázně.
  2. Směs šleháme do hladka. Následně hustou směs odstavíme z vodní lázně a přidáme mouku. Důkladně promícháme. Těsto by mělo padat z lžíce. Takto připravené těsto zakryjeme fólií a necháme v lednici celou noc.
  3. Na další den si těsto rozdělíme na 8 kuliček. Každou kuličku si rozválíme na cca 2-3 mm tloušťku. Těsto bude lepkavé, proto si ruce pomoučíme a přesuneme těsto na papírem vyložený plech. Těsta si upečeme při teplotě 200 stupňů. Pečou se cca 4-5 minut. S těstem se hůře pracuje, ale je třeba se pohrát a vydržet to. Výsledek bude určitě stát za to.
  4. Upečené těsta si vykrojíme do požadovaného tvaru. Odřezky si najemno nadrobíme.
  5. Připravíme si sirup, kterým potřeme těsta, aby změkly. Vymačkáme si šťávu z citronu, přidáme 3 lžíce cukru a 3 lžíce medu. Zahřejeme na ohni a přivedeme do varu. Vaříme cca 7-10 minut. Necháme vychladnout a potřeme ještě teplým sirupem každý plát těsta.
  6. Připravíme si krém. Kondenzované mléko, 100 g medu a 100 g másla si na mírném ohni a za stálého míchání přivedeme do varu. Vaříme cca 4-6 minut, dokud nedostaneme světle hnědou hmotu. (můžeme vařit i ve vodní lázni).
  7. Hmotu necháme vychladnout. Smetanu ke šlehání si vyšleháme do pěny a postupně přidáváme karamelovou hmotu.
  8. Na každý plát těsta si natřeme připravenou nádivku a z každé strany posypeme dort nadrceným těstem (k drobenke můžeme přidat i mleté vlašské ořechy). Necháme v lednici odstát minimálně 4 hodiny. Nakrájíme na řezy a podáváme. Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář