Medové řezy s oříšky

Máte rádi medové zákusky v kombinaci s oříšky? Velmi oblíbená kombinace :)

Přidal:admin, 7.4.2016
Kategorie: Moučníky
Medové řezy s oříšky

Suroviny

Medové těsto:
1 ksvejce
150 gkr. cukr
1 lžičkajedlá soda
50 gmáslo nebo margarín
2 lžícemléko
2 lžícemed
450 ghladká mouka
1 lžícekakao
Těsto:
7 ksžloutku
7 lžicmoučkový cukr
100 mlolej
7 lžichladká mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
7 ksbílku
Krém:
800 mlmléka
2,5 lžícekukuřičný škrob
2,5 lžícehladká mouka
4 lžícekr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
150 gmleté vlašské ořechy
150 gmáslo nebo margarín
4 lžícemoučkový cukr
Dále budeme potřebovat:
mleté oříšky na ozdobu
strouhaná čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na přípravu medového těsta kromě mouky a sody dáme do misky a ve vodní lázni je metličkou spojíme. Dostaneme hladké těsto, do kterého přidáváme prosátou mouku se sodou.
  2. Zpracované těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme na tenký plát, který upečeme na pečícím papíru na otočeném plechu ve předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů po dobu 5-8 minut.
  3. Upečené pláty medového těsta stáhneme z plechu na rovnou plochu a necháme je zcela vychladnout.
  4. V mléce rozmícháme kukuřičný škrob, hladkou mouku, kr. a vanilkový cukr a uvaříme hustý pudink, který odstavíme a necháme vychladnout.
  5. Máslo nebo margarín utřeme s moučkovým cukrem za pomoci mixéru do pěny, po lžících přidáme pudink a nakonec i oříšky a vše spolu spojíme.
  6. Krém odložíme do lednice a připravíme vnitřní těsto.
  7. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej a nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva. Bílky vyšleháme samostatně do tuhého sněhu a vařečkou ho přimícháme k žloutkové hmotě. Navrstvíme do vyššího plechu, který jsme vyložili papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 20 minut - sledujeme.
  8. Na medový plát navrstvíme krém, položíme vychladlé základní těsto, znovu natřeme krém a položíme druhý plát medového těsta. Vrch potřeme krémem a bohatě posypeme směsí mletých oříšků a nastrouhané čokolády.
  9. Koláč je nejlepší když postojí na tmavém místě celou noc, tehdy medové pláty zvlhnou a budou měkoučké.

Zdroj: Coolinarika