Meruňkové oči z kynutého těsta

Vynikající kynutý koláč s ovocem. Tentokrát jsou to meruňky, ale klidně můžete použít i jiné ovoce.

Přidal:admin, 11.7.2015
Kategorie: Moučníky
Meruňkové oči z kynutého těsta

Suroviny

SUROVINY NA 40 PORCÍ:
600 ghladká mouka speciál
42 gčerstvé droždí
50 gcukr krystalový
špetkasůl
50 gmáslo
400 mlmléko
20 ksmeruňky čerstvé
40 lžičkykr. cukr pod meruňky
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Ze 100 ml teplého mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout cca 10 minut. Po vykynutí ho vlijeme do prosáté mouky, přidáme rozpuštěný tuk, zbylý cukr, sůl a podle potřeby přidáváme mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
  2. Potom ho rozválíme na tloušťku 1 cm, vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm, poklademe na plech s pečícím papírem, s odstupem, nakolik ještě narostou.
  3. Menší sklenicí s průměrem 5 cm uděláme do kolečka prohlubeň. Nasypeme lžičku cukru a položíme polovinu meruňky, kulatou částí nahoru. Necháme podkynout. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  4. Upečeme při teplotě 180 ° C 20 minut. Teplota a čas jsou orientační. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská