MONTE dort - FOTOPOSTUP

Vůbec není složitý, je jen náročnější na čas. Ale najít si čas na tento neskutečně dobrý dort je k nezaplacení. Lahůdka stvořená pro mlsouny. Mňamka!

Přidal:admin, 16.3.2015
Kategorie: Dorty
MONTE dort - FOTOPOSTUP

Suroviny

1. vrstva:
150 glískové ořechy
2. vrstva:
6 ksbílku
6 lžickr. cukr
6 lžicpolohrubá mouka
Krém:
6 ksžloutku
100 gkr. cukr
2 bal.vanilkový pudink
2 lžícehladká mouka
1 lmléko
2 bal.vanilkový cukr
250 gmáslo
100 gmoučkový cukr
Dále budeme potřebovat:
100 ghořká čokoláda
200 gNutella
150 gsušenky
500 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

  1. Připravíme si kulatou formu o průměru 26 cm, vyložíme ji papírem a troubu předehřejeme na teplotu 180 stupňů.
  2. Lískové ořechy krátce osmahneme na pánvi bez oleje. Osmažené lískové ořechy zbavíme slupky a vložíme je do misky, kterou jsme vyložili papírem na pečení nebo sáčkem. Potřeme je máslem. Ořechy navrstvíme do kulaté formy.
  3. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Postupně přidáváme kr. cukr a šleháme. Nakonec přidáme mouku a jemně promícháme. Takto připravené bílkové těsto naneseme na ořechy. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 10 minut. Upečené těsto vyjmeme a necháme vychladnout. Vychladlé otočíme vzhůru nohama a vrátíme ho zpět do formy.
  4. Oříšky potřeme nutelou. Na nutelu navrstvíme rozdrcené sušenky.
  5. Připravíme krém. 800 ml mléka nalijeme do hrnce a dáme ho ohřát. V misce vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem, přidáme pudinkové prášky a 2 lžíce hladké mouky. Důkladně promícháme a přidáme 200 ml mléka (mícháme, dokud nedostaneme hladkou hmotu bez hrudek). Následně tuto hmotu přidáme do hrnce s horkým mlékem a uvaříme hustou hmotu, kterou následně necháme vychladnout.
  6. Máslo utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny a postupně přidáme vychladlou žloutkovou hmotu.
  7. Jednu polovinu nádivky navrstvíme na sušenky a do druhé přidáme rozpuštěnou čokoládu. Důkladně mixérem vymícháme a čokoládovou hmotu navrstvíme na vanilkovou.
  8. Takto navrstvenou dort vložíme do chladničky (nejlépe na celou noc) a následně na vrch navrstvíme vyšlehanou šlehačku. Vrch můžeme posypat nasekanými lískovými oříšky a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Wall