Moravské koláče po našem - VYNIKAJÍCI
U nás doma oblíbené hlavně s tvarohem. Já jsem ještě do středu položila hromádku makové náplně a ozdobila jsem to sušenými brusinkami. Jsem spokojenááá :) Autor: Karambola
Suroviny
Těsto:150 gpolohrubá mouka
150 ghladká mouka
1 lžičkakr. cukr
20 gdroždí
1/2 lžičkyprášek do pečiva
100 mlmléko
100 mlteplá voda
2 lžíceolivový olej
Náplň:tvaroh, moučkový cukr, vejce, sušené brusinky
mletý mák, cukr dle chuti, mléko
Dále budeme potřebovat:žloutek na potření
Postup přípravy
- Mléko ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Polohrubou a hladkou mouku smícháme v misce, přidáme prášek do pečiva, olivový olej a kvásek. Promícháme, přidáme 100 ml teplé vody a zpracujeme řidší těsto, které posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
- Po vykynutí si pracovní desku posypeme hladkou moukou, prohodíme těsto z misky a dostatečně ho ještě posypeme hladkou moukou a rukama propracujeme na nelepivé těsto, které spracujeme do válečku.
- Váleček nakrájíme na kousky, které zpracujeme do kuličky, uložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout cca 15 minut. Pak je sklenicí zatlačíme a do středu navrstvíme nádivku.
- Já jsem volila tvaroh vymícháný s cukrem a vajíčkem, do středu jsem dala makovou nádivku - mléko jsem ohřála v hrnci, přidala jsem cukr a zalila ho mlékem, uvařila jsem hustou makovou kaši.
- Poklademe sušené brusinky nebo rozinky, nebo i oříšky, cokoliv co vám chutná a kraje potřeme rozšlehaným žloutkem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů do zlata. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.