Mrkvový dort s domácím marcipánem

Vynikající a také dobře vypadá. Mrkve jsem vytvarovala z domácího marcipánu a barvila jsem gelovými jedlými barvami. Mrkev v dortu není ani cítit. Autor: Haanka

Přidal:Haanka, 18.8.2016
Kategorie: Dorty
Mrkvový dort s domácím marcipánem

Suroviny

Těsto:
4 ksvejce
1 a čtvrt hrnkuoleje (i olivový)
2 hrnkyhnědého cukru
2 lžičkyvanilkového extraktu (nebo javorového sirupu)
2 hrnkypolohr. mouky
2 rovné lžičkykypřící sody
2 rovné lžičkyprášku do pečiva
1/2 lžičkysoli
2 lžičkyskořice
3 hrnkynastrouhané na hrubo mrkve (8-10 ks)
1 hrnekvlašš. ořechů
Poleva:
500 g mazací sýr (Lučina, Philadelphia)
2 hrnkycukru moučka
1 lžičkavanilk.extrakt (javor.sirup)
šťáva z 1 citronu
2 lžícemásla (aby poleva nepopraskala)
Marcipán:
100 gsušeného mléka
100 gmoučkového cukru
1 lžičkamedu
troškuvody
1 ksbílek

Postup přípravy

  1. Vyšleháme vejce, cukr, extrakt. Přidáme suché přísady, olej. Nakonec mrkev a ořechy.
  2. Nalijeme do dortové formy (nedávám to na plech, ale asi je to i možné). Pečeme cca 1 hod. 175 stupnů.
  3. Dort necháme vychladnout, podelně rozpůlíme, natřeme 1/3 polevy, přiklopíme a celý dort potřeme zbylou polevou. Druhý den je nejlepší.
  4. Poleva:
    500 g mazací sýr (Lučina, Philadelphia), 2 hrnky cukru moučka, 1 lžička vanilk.extrakt (javor.sirup), šťáva z 1 citronu, 2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala).
  5. Marcipán:
    Spracujeme rukama, je to nejlepší, dokud těsto není krásně hladké. Obarveno gelovkama Wilton.

Můj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL