Muffiny z bílé čokolády s lískovými oříšky

Muffiny z bílé čokolády s lískovými oříšky od sonizny

Přidal:sonizna, 23.3.2016
Kategorie: Moučníky
Muffiny z bílé čokolády s lískovými oříšky

Suroviny

Tekuté ingredience:
43 gmáslo
1 ksvejce
100 mlmléko polotučné
1 lžičkavanilkový extrakt
Suché ingredience:
1/2 lžičkykypřící prášek do pečiva
1/2 lžičkysoda
70 gcukr krupice
125 ghladká mouka
Na dokončení:
75 glískových ořechů
100 gbílá čokoláda

Postup přípravy

  1. Nejprve smícháme všechny suché ingredience – mouku, sodu a prášek do pečiva do mísy prosejeme, cukr krupice poté vmícháme.
  2. Dále smícháme všechny tekuté ingredience – vejce vyšleháme s mlékem a vanilkovým extraktem (vše pokojové teploty, lépe se všechno spojí a máslo v těstu nezatuhne). Máslo rozpustíme a necháme vychladnout – ale ne ztuhnout. Ještě tekuté ho vmícháme do těsta.
  3. Nyní můžeme obě složky (suché i tekuté) spojit do jedné mísy a vymíchat hladké těsto.
  4. Bílou čokoládu nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme ji do těsta.
  5. Pokud máme již oloupané lískové ořechy, můžeme je vcelku nebo přepůlené vmíchat do těsta. Pokud ale máme ořechy ještě ve slupce, musíme si je oloupat. Na to existuje jednoduchý fígl – ořechy dáme na pánev a opékáme, s pánví občas zatřepeme. Až je slupka opečená, ořechy odstavíme. Pokud už slupka z ořechů sama neopadala, snadno ji sundáme prsty (ovšem až po vychlazení, abychom se nespálili). Nyní už je můžeme použít do těsta.
  6. Těstem plníme formičky do výšky dvou třetin formiček. Doporučuji použít papírové košíčky nebo silikonové formy na muffiny – rozteklá čokoláda se totiž lepí.
  7. Pečeme 20 minut na 200 °C.