Nejchutnější způsob jak připravit květák bez smažení

Květák je vynikající zelenina, kterou jsem zvykla připravovat pouze smažením. Klasicky jsem ho obalila v trojobalu (hladká mouka, rozšlehaná vajíčka a strouhanka) a vysmažila v rozpáleném oleji dozlatova. Hledala jsem na internetu různé inspirace jak připravit květák, protože jsme doma neměli vůbec chuť na smažený a našla jsem tento recept, který jsem si trochu poupravila podle sebe a vznikl nejlepší květák, jaký jsem kdy jedla. Je opravdu křupavý a připravený bez smažení. Autor: Marta

Přidal:Marta Mlyn, 9.5.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Nejchutnější způsob jak připravit květák bez smažení

Suroviny

1 ksmenší květák
2/3 šálkustrouhanka
1/2 šálkustrouhaný sýr
2 stroužkyčesnek
1 lžičkučervená mletá paprika
2 ksvejce
podle chutisůl a pepř
podle potřebyolej

Postup přípravy

  1. Květák rozdělíme na růžičky a klasickým způsobem uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  2. V druhé misce smícháme strouhanku s nastrouhaným sýrem, prolisovaným česnekem (je asi lepší použít sušený česnek, aby směs byla sypká), solí, pepřem a červenou mletou paprikou a v druhé misce vyšleháme vidličkou vajíčka.
  3. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.
  4. Květák nejdříve obalíme ve vajíčku a potom v sypké směsi. Takto obalený květák ukládáme na plech a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 15-20 minut, dokud nezíská květák zlatou barvu.
  5. Já jsem ještě před pečením květák pokapala olejem, ale nemusíte, jak chcete.
  6. Příloha - klasické vařené brambory s máslem a petrželkou.