Nejlepší domácí čalamáda bez zavařování

Vynikající příloha k hlavnímu jídlu, kterou si umíte připravit i bez zdlouhavého zavařování. Zvládne ho připravit i začínající kuchařka, která se zavařováním nemá žádné zkušenosti.

Přidal:Mineralka, 23.7.2016
Kategorie: Zavařeniny
Nejlepší domácí čalamáda bez zavařování

Suroviny

2 kghlávkové zelí
1 kgsalátová okurka
500 gcibule
500 gmrkev
1 kgpaprika různých barev
1 lžícecelý pepř
70 gsůl
podle chutifeferonky
300 mlocet
400 gkr. cukr
4 ksbobkové listy
1 lžičkakyselina citronová
1 lžičkaBorken - hydrogensiřičitan draselný

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme všechny suroviny, které potřebujeme na přípravu. Omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Se zelím si můžete pomoci tak, že ho nastrouháte na hrubém struhadle nebo použijete struhadlo, kterým krájíte okurky. Veškerou zeleninu spolu v misce promícháme.
  2. V druhé misce smícháme sůl, cukr, pepř, nalámaný bobkový list, kyselinu citronovou a Borken. Borken seženete v obchodě, kde prodávají víno nebo ve větších supermarketech.
  3. Touto směsí zasypeme zeleninu, přidáme ocet a vše spolu promícháme. Nejlepší rukama. Takto promíchanou zeleninu necháme stát 6-7 hodin, aby pustila šťávu a až potom s ní pracuje dál.
  4. Zeleninu vtlačíme do zavařovacích sklenic až po vrch a zalijeme ji ještě šťávou, která nám zůstala v misce. Pokud chcete, můžete do každé sklenice přidat pikantní feferonku.
  5. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme je na chladném místě odpočívat několik týdnů, cca 4-6.
  6. Po 4-6 týdnech můžete čalamádu konzomovať.