NejRecept.cz Zavařeniny Čalamády Nejlepší domácí čalamáda bez zavařování
Nejlepší domácí čalamáda bez zavařování
Recept Nejlepší domácí čalamáda bez zavařování
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Mineralka Mineralka    ·   23.7.2016

Nejlepší domácí čalamáda bez zavařování

Vynikající příloha k hlavnímu jídlu, kterou si umíte připravit i bez zdlouhavého zavařování. Zvládne ho připravit i začínající kuchařka, která se zavařováním nemá žádné zkušenosti.

Sdílet na Facebooku
Suroviny
2 kg
hlávkové zelí
1 kg
salátová okurka
500 g
cibule
500 g
mrkev
1 kg
paprika různých barev
1 lžíce
celý pepř
70 g
sůl
podle chuti
feferonky
300 ml
ocet
400 g
kr. cukr
4 ks
bobkové listy
1 lžička
kyselina citronová
1 lžička
Borken - hydrogensiřičitan draselný
Postup receptu
Vytisknout
  1. Nejdříve si připravíme všechny suroviny, které potřebujeme na přípravu. Omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Se zelím si můžete pomoci tak, že ho nastrouháte na hrubém struhadle nebo použijete struhadlo, kterým krájíte okurky. Veškerou zeleninu spolu v misce promícháme.
  2. V druhé misce smícháme sůl, cukr, pepř, nalámaný bobkový list, kyselinu citronovou a Borken. Borken seženete v obchodě, kde prodávají víno nebo ve větších supermarketech.
  3. Touto směsí zasypeme zeleninu, přidáme ocet a vše spolu promícháme. Nejlepší rukama. Takto promíchanou zeleninu necháme stát 6-7 hodin, aby pustila šťávu a až potom s ní pracuje dál.
  4. Zeleninu vtlačíme do zavařovacích sklenic až po vrch a zalijeme ji ještě šťávou, která nám zůstala v misce. Pokud chcete, můžete do každé sklenice přidat pikantní feferonku.
  5. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme je na chladném místě odpočívat několik týdnů, cca 4-6.
  6. Po 4-6 týdnech můžete čalamádu konzomovať.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář