Nejlepší hamburgerové housky

Chcete si připravit domácí hamburger a nevíte si vybrat, jaké pečivo upečete? Tyto hamburgerové housky ze žitné mouky jsou výborné, nadýchané a měkké.

Přidal:Kvietok278, 21.6.2015
Kategorie: Moučníky
Nejlepší hamburgerové housky

Suroviny

Preferment:
špetkačerstvé droždí
222 ghladká žitná mouka
222 mlvoda
Dále budeme potřebovat:
200 mlmléko
444 ghladká žitná mouka
80 grozpuštěné máslo
26 gkr. cukr
60 gvejce (2-3 ks)
20 gčerstvé droždí
14 gsůl
vejce na potření
lněná semínka

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme preferment. Ten však musí nejméně 12 hodin postát v misce při pokojové teplotě, takže nejlepší je preferment připravit den předem. Já jsem připravovala preferment o 21:00 hod. večer a pak ráno jsem pokračovala v přípravě hamburgerů, abychom jsme obědvali chutné hamburgery.
  2. Preferment:
    Do misky nalijeme vodu, přidáme špetku droždí (mezi prsty kousek čerstvého droždí, jako kdybychom solili chléb s máslem), přidáme mouku a promícháme. Zakryjeme fólií a důkladně uzavřeme misku, aby nám vrch neoschl. Necháme odpočívat v pokoji 12 - 24 hodin.
  3. Druhý den dáme do misky mléko, hladkou žitnou mouku, rozpuštěné máslo, cukr, vajíčka, droždí, sůl a připravený preferment. Důkladně vyhneteme hladké těsto, které necháme 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
  4. Pak z těsta tvarujeme housky, které ukládáme na papírem vyložený plech na pečení. Zakryjeme je utěrkou a necháme kynout dalších 45 minut.
  5. Vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem (nebo jen žloutkem), posypeme lněnými semínky a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 stupňů 15-20 minut.
  6. Upečené necháme vychladnout a naplníme hovězím masem, salátem, rajčetem, sýrem ....