Nejlepší makové záviny jako od babičky

Fantastický měkoučký makový závin, který je tak chutný, že jiný už ani péct nebudete. Večer si záviny připravíte a ráno upečete. Vůně závinů probudí vašich blízkých.

Přidal:admin, 19.4.2016
Kategorie: Moučníky
Nejlepší makové záviny jako od babičky

Suroviny

Těsto:
600 ghladká mouka
100 gmoučkový cukr
100 gmáslo
300 mlmléka
2 ksžloutky
1 bal.sušené droždí
špetkasůl
Náplň:
300 gmletý mák
100-150 mlmléka
150 gmoučkový cukr
2 bal.vanilkový cukr

Postup přípravy

  1. 100 ml mléka zahřejeme, přidáme lžičku cukru, droždí a poprášíme lžičkou mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do velké misky prosejeme mouku, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, zbylé teplé mléko, žloutky, špetku soli a kvásek. Zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 části a rozválíme je na tenký plát.
  3. Na rozválené těsto navrstvíme makovou náplň (mléko ohřejeme, přidáme cukr, vanilkový cukr a mletý mák. Promícháme a nádivku máme hotovou.).
  4. Srolujeme (čím tenčí těsto rozválíte, tím hezčí rolku budete mít). Přeložíme na papírem vyložený plech na pečení a odložíme takto připravené záviny do chladné komory nebo na jiné chladné místo (ale ne do ledničky).
  5. Ráno po probuzení dejte záviny do kuchyně na pracovní desku, aby se "vzpamatovali" a troubu předehřejte na 220 st. Záviny vložíme do trouby, teplotu snížíme na 180 st. a pečeme asi půl hodinu.