Nekynutý chléb se sodou

Irish Soda Bread - jednoduchý, rychlý chléb bez kynutí, populární na celém světě. Tento chlebíček je zajímavý i svým tak trochu rustikálním vzhledem. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 5.5.2016
Kategorie: Pečivo
Nekynutý chléb se sodou

Suroviny

400 g hladká mouka (dala jsem 350 g hladké chlebové mouky T 650 + 50 g hladké žitné mouky)
1 lžičkasoli (zarovnaná)
1 lžičkasody bikarbony (mírně kopcem)
1 lžičkakrystalový cukr (zarovnaná)
1 lžičkacelá kmín (zarovnaná)
350 mlbílého jogurtu
1 lžíceoleje
asi 1 lžíce mouky na posypání

Postup přípravy

  1. Postup je zcela jednoduchý. Mouku jsem v misce smíchala se sodou, cukrem solí a kmínem, přidala jsem jogurt a olej a všechno jsem lehce vařečkou smíchala. Nemíchejte dlouho, stačí 2 - 3 minuty, jen dokud se těsto jakž takž spojí dohromady. Vůbec nemusí být hladké, práveže je to nežádoucí.
  2. Těsto stěrkou vyškrabeme do menší kulaté zapékací mísy (průměr 18 - 20 cm), kterou jsem si předem vyložila pečícím papírem. Pomoučenýma rukama ho trochu vytvarovat do bochníku (nemusí mít pravidelné uhlazené tvary, na jaké jsme zvyklí u kynutých chlebů), ostrým nožem nařízneme do kříže, vrch trochu pomoučíme a upečeme. Já jsem pekla asi 30 minut na 200 ° C a pak jsem ještě dopekla asi 10 - 15 minut na 175 ° C. Řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak.
  3. Poznámka: Místo jogurtu můžete dát podmáslí, acidofilní mléko nebo zakysanou smetanu, pak si ale třeba upravit množství, podle mých zkušeností podmáslí je zpravidla řidší než jogurt, takže stačí kolem 300 ml.
  4. Pokud jde o chuť, určitě nečekejte chuť českého kynutého chleba, té se nedočkáte. Je to něco mezi chlebem a slaným koláčem. Při pečení vás může překvapit zvláštní vůně, stejně upečený chleba je trochu cítit po sodě, což může někomu vadit.

Můj blog:Recepty z mojej kuchyne