Olivové spirálky z česnekového těsta

Kynuté česnekové těsto, které je jemné jako pavučinka lahodně splyne s chutí olivy. Pokud máte rádi olivy a česnek, určitě to musíte vyzkoušet.

Přidal:Kvietok278, 28.12.2015
Kategorie: Chuťovky, Moučníky, Silvester a Nový rok
Olivové spirálky z česnekového těsta

Suroviny

Těsto:
150 gpolohrubá mouka
150 ghladká mouka
1 lžičkakr. cukr
1 lžičkasůl
20 gdroždí
1/2 lžičkyprášek do pečiva
100 mlmléko
100 mlteplá voda
2 lžíceolivový olej
2 stroužkyčesnek
vajíčko na potření
lněná semínka
Dále budeme potřebovat:
olivy - zelené i černé

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Polohrubou a hladkou mouku smícháme v misce, přidáme sůl, prášek do pečiva, olivový olej, prolisovaný česnek a kvásek. Promícháme, přidáme 100 ml teplé vody a zpracujeme řidší těsto, které posypeme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
  3. Pak z těsta odebereme menší kousky, které dostatečně posypeme hladkou moukou a rukama zpracujeme do tužšího těsta a pak zpracujeme do tenčího válečku. Kraj obmotáme o špejli, na kterou jsme střídavě napichali zelenou a černou olivu a těsto obmotáme až po vrch.
  4. Napíchnuté špejle ukládáme na papírem vyložený plech na pečení a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů do zlata. Před pečením nezapomeneme vrch cesta potřít rozšlehaným žloutkem a ještě můžeme posypat semínky nebo hrubou solí. Namísto oliv můžete použít i sušená rajčata.