Ořechová srdíčka se žloutkovou polevou

Výborná ořechová srdíčka se žloutkovou polevou. Plnka je ořechově rumově džemová. Těsto je velmi křehké, jemné a přímo rozplývající se na jazyku. Opět jeden z receptů, které lze péct nejen na Vánoce, ale i během roku. Autor: Adkas

Přidal:adkas, 15.11.2016
Kategorie: Koláče, cukroví, Vánoční cukroví, Vánoce
Ořechová srdíčka se žloutkovou polevou

Suroviny

Základ:
300 ghladká mouka
100 gmoučkový cukr
120 gmleté ​​vlašské oříšky
240 gmáslo
Žloutková poleva:
4 ksžloutky
150 gmoučkový cukr
1 PLrum
pár kapekcitronová šťáva
Náplň:
440 gmeruňkový džem
100 gmleté ​​oříšky
1-2 PLrum

Postup přípravy

  1. Suroviny na těsto zpracujeme do kuličky, zabalíme ji do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně 2 hodiny. Těsto můžete udělat i večer a na další den pracujete dál.
  2. Rozválíme na pracovní desce na tloušťku cca 3-4mm a vykrajujeme srdíčka. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 8 minut. Dno plechu vyložíme papírem na pečení. Upečené necháme na rovné ploše vychladnout.
  3. Jedno srdíčko potřeme náplní, a druhú polovinu polijeme žloutkovou polevou, kterou necháme zaschnout a až pak slepujeme.
  4. Náplň:
    Suroviny pouze smícháme. Pokud je nádivka hustá, přidáme o trochu víc rumu, pokud je řídká, přidáme více oříšků.
  5. Poleva:
    Žloutky s prosátym cukrem mícháme, dokud máme pěknou, hustou polevu. Přidáme rum a citrónovou šťávu. Doporučuji přidávat v malých množstvích, podle potřeby. Hladkou polevou polijeme srdíčka a necháme zaschnout při pokojové teplotě.