Ořechové hříbky s karamelovou náplní

Toto je vánoční cukroví mého dětství. Každé Vánoce doma u mých rodičů se mi nostalgicky spojují s těmito hříbky. Recept na těsto je velmi starý (ještě po babičce), moje mamina si k němu před lety vymyslela karamelovou nádivku ze slazeného kondenzovaného mléka (která byla v těch časech velkým hitem) a slepování košíčků a oříšků dohromady, vyráběla každé Vánoce (na velkou radost všech dětí v rodině) tyto hříbky. Autor: Janaha

Přidal:Janaha, 4.11.2016
Kategorie: Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
Ořechové hříbky s karamelovou náplní

Suroviny

Těsto:
300 ghladká mouka
300 ghrubá mouka
200 gmoučkový cukr
300 gmásla
200 gvlašské ořechy
1 ksvejce
1/2 bal.kypřícího prášku do pečiva (6g)
trochu kakaa na přibarvení (nemusí být)
Krém:
1 konzervaSalko uvařené (slazené kondenzované mléko)
250 gmáslo
Dále:
čokoláda na namáčení košíčků

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny smícháme rukama v misce. Těsto se trochu hůře spracovává, je třeba trpělivě mísit, dokud se těsto nespojí.
  2. Do menší misky si nasypu trochu polohrubé mouky a formičky jemně vymažem olejem (je to trochu piplačka). Z těsta odebírám malé kousky, které z jedné strany lehce ponořím do mouky v mističce a prsty je dám do formiček na košíčky a oříšky. Dávám jen tenkou vrstvu těsta, košíčky i oříšky se při pečení ještě trochu zvednou.
  3. Naplněné košíčky nebo oříšky (vždy jen jeden druh) kladu na plech a když je plný upeču je. Pekla jsem na 180 ° asi 8 - 12 minut podle velikosti, větší košíčky déle, menší oříšky peču kratší. Řiďte se svou troubou, každá trouba peče jinak.
  4. Upečené košíčky (nebo oříšky) nechám na plechu trochu vychladnout a vyklopím je. Vychladlé oříšky naplním krémem a dám je do chladničky ztuhnout.
  5. Košíčky (kloboučky hříbků) zatím ponamáčam do roztáté čokolády a nechám čokoládu dobře zatuhnout. Pak do košíčků (kloboučků) dám trochu krému a do každého zapíchnu slepený oříšek jako nožičku hřibu. Hotové hříbky naskládáme na plech a dám do lednice ztuhnout, po zchlazení se s nimi lépe manipuluje.
  6. Krém: Den předem uvařím slazené kondenzované mléko na karamel. Zavřeno mléko v plechovce dám do hrnce, zalijeme vodou aby bylo ponořené, nechám sevřít a vařím na slabém plameni 2 hodiny. Uvařené mléko nechám vychladnout ve vodě, ve které se vařilo, pak vyberu a dám do lednice.
  7. Druhý den vyšlehám máslo a po částech do něj zašleháme zkaramelizované mléko. Hotový krém dám zchladit do lednice (nemusíte, ale lépe se s ním pak pracuje) a naplním nejdříve oříšky a pak i košíčky.
  8. Poznámka: Z této dávky těsta uděláte hodně hříbků, pokud vám stačí méně kusů můžete si recept přepočítat na poloviční dávku.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne