Ořechovo-makový pletenec

Pekla jsem ho už několikrát a vždycky se povedl. Navíc je velice variabilní, takže měním náplně podle toho, co mám doma nebo na co máme zrovna chuť.

Přidal:admin, 10.10.2016
Kategorie: Moučníky
Ořechovo-makový pletenec

Suroviny

Na těsto budete potřebovat:
400 ghladké mouky
100 gmásla
150 mlmléka
20 gčerstvého droždí
60 gcukru
1 ksvejce
1 ksžloutek
špetkasoli
Ořechová náplň:
150 gmletých vlašských ořechů
150 mlmléka
120 gcukru
75 gmletých piškotů
1 - 2 lžícerumu (nemusí být)
Na makovou náplň:
150 gmletého máku
200 mlmléka
3 - 4 lžícecukru krupice
dle potřebymleté piškoty
rum, citronový olej, špetka skořice

Postup přípravy

  1. Těsto zadělejte klasickým způsobem. Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Do mísy si prosejte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, celé vejce a žloutek. Přilijte kvásek a máslo a zadělejte vláčné a pružné těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
  2. Ořechová náplň:
    Mléko svařte společně s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout a vmíchejte mleté piškoty. Můžete přidat trochu rumu, já mám moc ráda jeho vůni, takže ho používám při pečení kamkoliv to jde.

  3. Maková náplň:
    Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní povařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a citronový olej nebo kůru. Až maková směs vychladne, přidejte podle chuti rum a zahustěte mletými piškoty. Směs se Vám možná bude zdát po uvaření řídká, ale po vychladnutí a přidání piškotů bude mít tu správnou chuť i konzistenci. 
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, který po delší straně rozřízněte na dva pruhy. Rozetřete obě náplně a každý pruh zatočte jako závin. Náplň by neměla ze zámotků vykukovat. Oba "zámotky" pak společně zamotejte a můžete stočit třeba do věnce.
  5. Dejte péct do vyhřáté trouby na 170 - 180 stupňů dozlatova. Pár minut před dopečením potřete celý pletenec rozpuštěným máslem. Po vychladnutí pocukrujte a podávejte.

Zdroj: Víkendové pečení