Ořechovo-mrkvová báboka

Bábovka je krásně vláčná, plná ořechů a skvěle se k ní hodí třeba bílý jogurt. A jak už je z názvu patrné, v bábovce je větší množství mých oblíbených vlašských ořechů, kterými jsem zčásti nahradila mouku. Klidně ale použijte jako náhradu lískové oříšky.

Přidal:admin, 27.7.2016
Kategorie: Moučníky
Ořechovo-mrkvová báboka

Suroviny

Na menší bábovku si připravte (cca 20 x 9 cm):
100 gjemně mletých vlašských ořechů
110 gpolohrubé mouky
1 lžičkaprášku do pečiva
1 lžičkajedlé sody
1 lžičkaskořice
špetkasoli
2 ksvejce
70 gtřtinového cukru
80 mlrostlinného oleje
80 mljablečného pyré, neslazeného
200 gjemně strouhané mrkve
hrstrozinek (nemusí být)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte a vysypte. Nebo použijte na vymazání směs mouky, oleje a tuku - viz. můj tip v dolní části příspěvku.
  2. V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Za pomalého šlehání přidejte olej a jablečné pyré. Přisypte moučnou směs a mleté ořechy, nakonec vmíchejte strouhanou mrkev. Pokud máte rádi, můžete přidat rozinky.
  4. Směs vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 25-30 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte. Ověřte špejlí, zda je bábovka propečená.
  5. Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
  6. TIP - Směs na vymazání formy
    2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)
    Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 

Zdroj: Víkendové pečení