Oříškové řezy se žloutkovým krémem

Jednoduchý oříškový řez, který připravíte i bez pomoci zkušené pekařky.

Přidal:admin, 1.3.2016
Kategorie: Moučníky
Oříškové řezy se žloutkovým krémem

Suroviny

Těsto:
6 ksbílku
250 gkr. cukr
250 gmleté lískové nebo vlašské ořechy
2 lžícepolohrubá mouka
Krém:
6 ksžloutku
2 lžícemléko
140 gmoučkový cukr
50 gbílá čokoláda
150 gmáslo
Poleva:
200 gbílá čokoláda
6 lžicolej

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme do tuhé pěny a postupně přidáváme cukr a šleháme. Dostaneme lesklou pěnu, do které jemně - už jen vařečkou vmícháme mleté ​​ořechy smíchané s moukou.
  2. Těsto navrstvíme na plech o rozměru 21 x 36 cm, který jsme předem vymastili tukem a vysypali hrubou moukou. Pěkně uhladíme a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 30 minut.
  3. Žloutky s cukrem vyšleháme do tuhé pěny ve vodní lázni, přidáme mléko a šleháme do husté pěny. Odstavíme a do horké pěny přidáme na kostičky nalámanou bílou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Necháme vychladnout a přidáme na menší kostky nakrájené máslo. Mixérem vyšleháme krém, který rozetřeme na koláč. Odložíme do lednice a připravíme polevu.
  4. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, přidáme olej a spojíme. Navrstvíme na krém a necháme ztuhnout v lednici. Před krájením koláč vyjmeme z lednice cca 15 minut dříve, aby se poleva nelámala. Doporučují krájet ostrým horkým nožem.

Zdroj: Kolači