Pampeliškový med - starodávný recept našich babiček

Už naši prarodiče věděli, jaká je pampeliška lékařská vzácná léčivá bylina, používali květ, stonky, ba i kořen. Připravovali z ní různé pochutiny jako například tento med. Mám recept už asi sto let starý, ještě od babičky mojí babičky, samozřejmě tehdy nedávali citron. Ten jsem přidala do receptu já. Je třeba dbát na to, aby citrón nebyl chemicky ošetřen. Dnes se dají koupit v obchodě i bio citróny bez chemického postřiku. Jsou sice dražší, ale tak co naděláme. Autor: Milka

Přidal:Emília Raganová, 5.5.2017
Kategorie: Zavařeniny, Tipy a triky
Pampeliškový med - starodávný recept našich babiček

Suroviny

500 ksrozvitnutých květů pampelišky
2 litryvody
2 kgkrystalového cukru
2 ksneošetřené citrony

Postup přípravy

  1. Květiny sbíráme na zahradě, kde nechodí zvířata, ani auta.
  2. Rychlé osprchujeme, aby se nevytratil pyl. Dáme je do hrnce, přidáme vodu a nakrájené citrony (celé). Vaříme 15 minut. Necháme vychladnout a dáme do chladné místnosti na 24 hodin. Já jsem musela dát do chladničky.
  3. Potom přecedíme přes gázu, pořádně vymačkáme, dáme do hrnce a přidáme cukr.
  4. Vaříme 1/2 hodiny na silném plameni, ale dáváme pozor, aby nám med neutekl ... pak plamen stáhneme a vaříme ještě 60 minut na středním plameni.
  5. Hotový med je trochu řidší a plníme do sklenic. Z uvedeného množství máme 6 - 7 sklenic od majonézy /3 dl/, přibližně 2 litry medu ...
  6. Je vynikající do čaje, na chléb, na pečení ... Mňam :)