Pařené buchty plněné ovocem

Starodávná klasika, buchty na páře plněné čerstvým ovocem, jak je dělám já ..

Přidal:Janaha, 2.10.2015
Kategorie: Moučníky
Pařené buchty plněné ovocem

Suroviny

Těsto:
500-550 gpolohrubé mouky
1/2 kostkyčerstvého droždí (20g)
5 lžicoleje
špetkasoli
3 lžícekrystalový cukr
300 mlvody
Dále budeme potřebovat:
čerstvé ovoce (jahody, meruňky, švestky)
olej na natírání buchet i pánve
rozpuštěné máslo na polití buchet na talíři
cukr, kakao, mák nebo ořechy na posypání na talíři

Postup přípravy

  1. Těsto jsem si udělala v domácí pekárně. Pokud budete dělat ručně, ze 100 ml teplé vody, lžičky cukru a droždí si udělejte kvásek a spracujte polotuhé, ale měkké těsto. Mouky vždy dám nejdříve 500 g a pak přisypem dle potřeby. Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučeném vále, rádýlkem rozdělím na 4 stejně pásy a poté každý pás na 4 částí (16 čtverců). Na každý dám ovoce (já jsem dala polovinu meruňky), zabalím do buchtičky, nechám asi 30 min. podkynout a pak naparovat. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem a posypu kakaem, mákem nebo ořechy, které smícháme s moučkovým cukrem.
    Paření: Buchty naskládáme do vymazané hluboké teflonové pánve tak, aby se navzájem nedotýkaly, každou zvlášť dobře pomastíme, podlijeme asi 100 ml vody, přikryjeme pokličkou a dáme na sporák/vařič pořádně rozevřít, pak stiskne plyn (ne zcela) a paříme cca 8 - 10 min. Veškerá voda by měla vyvřít a buchty by měly být odspodu trochu připečené (křupavou). Pokud se vám připečou více, nevadí. Třeba si to otestovat na svém sporáku, já mám plynový a docela dobře se mi to dělá. Babka je dělávala v nízkém hrnci na starém sporáku, ve kterém se topilo dřevem.

Poznámka: Toto kynuté těsto je bez vajíčka. Ovoce můžete dát i jiné, podle chuti a sezóny (v zimě může být i kompotované). nebo můžete buchty jednoduše naplnit hustým džemem (povidly). Pokud je ovoce velmi kyselé, můžete zabalit do buchty spolu s ovocem ještě kostku cukru. Nebo například moje dcera má ráda, když do překrojení švestky (namísto pecky) vložím kousek hořké čokolády.

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne