Pečená rajčata ve vlastní šťávě

Máte spoustu rajčat a nevíte co s nimi? Existuje mnoho způsobů, jak uskladnit rajčata na zimní sezónu. Rajčatový protlak, rajčatová šťáva, rajčatové pyré, pasírované rajčata nebo pečené rajčata ve vlastní šťávě. Zkuste :) Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 19.9.2016
Kategorie: Zavařeniny
Pečená rajčata ve vlastní šťávě

Suroviny

rajčata pěkně zralá
tymián
přírodní hnědý cukr třtinový
česnek
balzamikový ocet
olivový olej

Postup přípravy

  1. Množství není uvedeno schválně, protože přijde od každého na jednotlivé rozpůlené rajče.
  2. Troubu si předehřejeme na 150 °C. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče – špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.
  3. Pečeme zvolna nejdříve 150 °C a po 1/2 hodině na 120 °C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat . Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat.
  4. (Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!). (Dělala jsem 2x – velká rajčata 3,5 hod. + malá cherry rajčátka 2,5 hod.) Kdo chce mít rajčata úplně usušená, musel by je péct cca 6 hod.
  5. Varianty uskladnění:
    - Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 min. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horké obrátíme dnem vzhůru a vychladlé uskladníme v chladu a temnu.
    - Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80 °C. Dále postup stejný.

Autor: Naďa I. (Rebeka)