Pečená zelenina se sýrovou omáčkou

Někdy je třeba omezit maso a dát si jen zeleninu. Se sýrovou omáčkou to byl docela chutný oběd. Podávala jsem to ještě s rýží. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 21.9.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Pečená zelenina se sýrovou omáčkou

Suroviny

1 ksstředně velký květák
1/2 kshokaido dýně
1 palicečesneku
4 větvičkytymiánu
1/2 lžičkymuškátového květu
dle chutisůl
4 lžíceolivového oleje
Na omáčku:
300 mlmléka
200 ggorgonzoly
100 gpecorina
hrst nahrubo podrcených vlašských ořechů
hrst kuliček bílého hroznového vína (sultánek, ty jsou bez peckové)

Postup přípravy

  1. Květák rozebereme na růžičky, neloupanou vydlabanou dýni překrájíme, česnek oloupeme a necháme celé stroužky.
  2. Vše dáme do pekáčku, osolíme, ochutíme muškátovým květem, přidáme tymián a zakápneme olejem. V troubě na 220 st. pečeme cca 30 minut. Sem tam zeleninu prohodíme.
  3. Do rendlíku dáme mléko, nakrájenou gorgonzolu a nastrouhané pecorino. Na mírném plameni zahříváme, dokud se sýry nerozpustí a omáka nezhoustne. Podle chuti přidáme sůl, ale není to nutné, sýry jsou say o sobě slané dost.
  4. Nakonec přidáme ořechy a hrorzny a krátce prohřejeme. Podáváme např. s bulgurem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)