Plitvický kynutý závin

Jedním slovem - výborný! Makovo tvarohovo džemový závin trochu jinak. Spojení všech tří náplní je opravdu fantastické. Určitě vyzkoušejte.

Přidal:admin, 5.5.2016
Kategorie: Moučníky
Plitvický kynutý závin

Suroviny

Těsto:
1 kghladká mouka
400 mlbílý jogurt nebo zakysaná smetana
1 bal.sušené droždí
1 bal.prášek do pečiva
2 ksvejce
2 lžícekr. cukr
špetkasůl
200 mlolej
200 mlmléka
Maková náplň:
250 gmák
150 gkr. cukr
hrstrozinky
150 mlhorké mléko
1 bal.vanilkový cukr
Tvarohová náplň:
200 gtvaroh
150 gmoučkový cukr
hrstrozinky
1 ksvejce
1 bal.vanilkový cukr
Dále budeme potřebovat:
džem dle vlastního výběru

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme v pekárně nebo pomocí vařečky, případně pomocí mixéru do jednotné kuličky, kterou necháme kynout na teplém místě, dokud si připravíme náplně.
  2. Mléko ohřejeme, přidáme cukr, mák, vanilku a rozinky. Promícháme a necháme vychladnout.
  3. Tvaroh utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme vajíčko a rozinky.
  4. Těsto rozdělíme na 4 stejné části, každou část rozválíme na tenčí plát. Do středu navrstvíme pásek makové nádivky, asi 3 cm od makové nádivky navrstvíme džem dle vlastního výběru. Jednou stranou těsta zakryjeme makovou náplň a džem a do středu, kde nám vzniklo místo navrstvíme tvarohovou nádivku. Zakryjeme ji druhou stranou těsta a přeložíme celý závin na plech, který jsme vymazali olejem.
  5. Propícháme párátky, aby se během pečení závin nerozvinul, potřeme ho olejem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 st. dozlatova.
  6. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: Coolinarika