Plněné croissanty se salámem a sýrem

Sladké croissanty jsem tentokrát nahradila a připravila slané. I na těchto si mé dětičky pochutnali. Autor: Karambola

Přidal:Karambola, 13.2.2016
Kategorie: Moučníky, Chuťovky
Plněné croissanty se salámem a sýrem

Suroviny

Těsto:
150 gpolohrubá mouka
150 ghladká mouka
1 lžičkakr. cukr
1 lžičkasůl
20 gdroždí
1/2 lžičkyprášek do pečiva
100 mlmléko
100 mlteplá voda
2 lžíceolivový olej
Dále budeme potřebovat:
šunka nebo salám
sýr
vajíčko na potření
semínka na posypání
rajčatový základ

Postup přípravy

  1. Klasicky připravíme kynuté těsto. V mléce rozpustíme cukr, přidáme droždí a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Pokud se vám zdá, že těsto lepí, přidejte více mouky. Nechala jsem kynout 2 hodiny (zapomněla jsem na těsto a pustila jsem se do úklidu, ale na chuti to vůbec nebylo cítit).
  3. Vykynuté těsto jsem si rozdělila na 4 části, každou část jsem rozválela na kruh, pokrájela na trojúhelníčky, potřela rajčatovým základem (klasika pyré + česnek + majoránka) uložila jsem plátek salámu, kousek sýra a svinula jsem od širší části k užší - klasicky jako croissant.
  4. Přeložila jsem na plech vyložený papírem, potriela rozšlehaným vajíčkem a posypala semínky.
  5. Šup do trouby na 200 stupňů do zlata. Jen se po nich zaprášilo, nestihli ani vychladnout. Naplnit můžete čímkoliv, co máte rádi - šunka, niva, kukuřice, houby, ..... nebo i na sladko, ale to už do těsta nepřidávejte tolik soli, stačí jen špetka.