Poctivá česká kulajda

Poctivá česká kulajda dnes zdobila náš obědový stůl. Každý si pochvaloval a mě to velmi potěšilo, protože dnes se mi podařila jako nikdy. Byla skvělá. Na vrch uvařené vajíčko a k tomu ještě kousek čerstvého křupavého chleba. Určitě vyzkoušejte, je to sytá polévka. Druhý chod jsme dnes neměli. Autor: LuckaZubata

Přidal:luckazubata, 22.8.2017
Kategorie: Polévky
Poctivá česká kulajda

Suroviny

2 lžícemásla
lžícehladké mouky
1 litrvody
1 ksvelká brambora
hrstsušených hub
kopr, sůl, pepř, kmín
2 ksnatvrdo uvařená vejce
40 mlsmetany

Postup přípravy

  1. V hrnci si roztopíme máslo, zasypeme moukou a usmažíme jíšku. Zalijeme ji 1 litrem vody, promícháme a vše necháme chvíli povařit.
  2. Bramboru si očistíme, nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vody spolu se sušenými houbami, které jsme si předem namočili do trochy vody. Osolíme, opepříme a přidáme kmín a nadrobno nasekaný kopr.
  3. Vaříme asi 20 minut, až budou brambory měkké.
  4. Nakonec vše zjemníme smetanou a případně dochutíme. Podáváme s natvrdo uvařeným vejcem.