Poctivé vanilkové věnečky z odpalovaného těsta

Většina žen se bojí odpalovaného těsta, i já jsem se bála, ale odhodlala jsem se a povedly se! Není to tak složité, jak vypadá. Každý pochválil a proto se odhodlám i příště :) Autor: Karambola

Přidal:Karambola, 13.2.2016
Kategorie: Moučníky
Poctivé vanilkové věnečky z odpalovaného těsta

Suroviny

3 ksvejce
160 mlvoda
50 mlolej
110 ghladká mouka
na špetku nože trochu soli
Krém:
400 mlmléka
1 bal.vanilkový pudink
1/2 bal.zlatý klas
4 lžícemoučkový cukr
1 luskvanilka
125 gmáslo
200 mlsmetana ke šlehání
čokoládová poleva

Postup přípravy

  1. Do menšího hrnce dáme vodu, špetku soli a olej. Na mírném ohni přivedeme do varu a přidáme prosátou mouku - stále míchejte, aby se vám neudělali hrudky. Nedoporučuji míchat vařečkou, ale metličkou. Mícháme na mírném ohni, dokud se z hmoty nevytvoří kulička, která se odděluje od stěn a dna hrnce. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.
  2. Do mírně vychladlé hmoty přidáváme jedno vajíčko po druhém. Za každým přidaným vajíčkem hmotu mixérem vyšleháme. Když máte těsto hotové, přeložíte ho do cukrářského sáčku a na papírem vyložený plech stříkáte kolečka. Já jsem stříkala 2 vrstvy, aby byly věnečky vyšší, ale klidně stačí jedna vrstva.
  3. Pečeme při teplotě 200 stupňů do zlata. Během pečení troubu neotvírejte, jinak vám věnečky spadnou. Když jsou věnečky zlaté, troubu vypneme a dvířka mírně pootevřeme (můžete podložit dvířka vařečkou, pokud se vám nedají otevřít pouze kousek) a necháme je takto vychladnout v troubě. Takto nespadnou a budou pěkné vysoké.
  4. Zatímco věnečky chladnou v troubě, připravíme krém. Klasicky uvaříme pudink v oslazeném mléce, přidáme vnitřek vanilkového lusku. Uvařený pudink odstavíme, necháme mírně vychladnout a přidáme 125 g másla. Mícháním máslo v mírně vychladlé hmotě rozpustíme a necháme zcela vychladnout.
  5. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
  6. Vychladlé věnečky překrojíme na polovinu a cukrářským sáčkem navrstvíme vanilkový krém a šlehačku. Vrchní část věnečku namočíme do čokolády a zakryjeme šlehačku.