Pomalu tažený hovězí vývar

Tradiční nedělní polévka. Jakou polévku jste dnes měli k obědu vy?

Přidal:rebeka, 17.1.2016
Kategorie: Polévky
Pomalu tažený hovězí vývar

Suroviny

500 ghovězí kližky (nebo jiné přední hovězí)
2 ksmorkové (špikové) kosti
1 ksmrkev
1 kspetržel
kousekcelerové bulvy
20 cmpórku
2 lžičkysoli
5 kuličeknového koření
10 kuličekčerného pepře

Postup přípravy

  1. Maso, kosti, oškrábanou kořenovou zeleninu (vcelku) a zbytek ingrediencí vložíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
  2. Pak plamen stáhneme na minimum a vaříme cca 6 hodin až do změknutí masa. Zezačátku sbíráme pěnu.
  3. Když je maso měkké, vyjmeme ho a necháme na další použití (např. k rajské omáčce). Vývar přecedíme a do cedníku si ještě dáme kousek čistého plátna.
  4. Na takto připravovaný vývar je vynikajíci pomalý hrnec, kdy odpadá sbírání pěny a v podstatě i jakákoliv další kontrola. Dále s vývarem postupujeme jak jsme zvyklí.
  5. Já uvařenou zeleninu vyhazuju a dělám čerstvou: Na kosku másla zarestuju na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel a tu pak přidám do vývaru. Dále můžeme přidat nudle, játrové či jiné knedlíčky nebo jinou vámi oblíbenou zavářku. Dosolíme dle své chuti.

Autor: Naďa I. (Rebeka)