Pražské koláče

Vynikající pochoutka, kterou si oblíbíte. Kynuté těsto spolu s jemnou šlehačkovou náplní je k sežrání. Mňam!

Přidal:admin, 26.1.2015
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Pražské koláče

Suroviny

Těsto:
250 gpolohrubá mouka
250 ghladká mouka speciál
150 mlvlažné mléko
3 lžícemoučkový cukr
1 ksvejce
30 gdroždí čerstvé
4 lžícevoda
250 mlmajonéza
špetkasůl
Drobenku:
30 gmáslo
30 gmoučkový cukr
50 ghrubá mouka
Krém:
200 mlmléka
1 bal.vanilkový cukr
100 gstudené máslo
1,5 lžícesolamyl
3 lžícemoučkový cukr
500 mlsmetana ke šlehání
2 ksztužovač šlehačky
Na potření:
1 ksžloutek
trochumléko

Postup přípravy

  1. Těsto: připravíme si kvásek z vlažného mléka (100 ml) a trochu cukru. Polohrubou a hladkou mouku smícháme, prosejeme, přidáme zbylý cukr, špetku soli, vejce, majolku, 4 lžíce vlažné vody, zbytek vlažného mléka a vykynutý kvásek. Vyhněteme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 části. Uložíme je na papír, po 4 ks na jeden plech, protože zvětší svůj objem. Rukou každý přitlačíme, potřeme žloutkem smíchaným s trochou mléka, posypeme drobenkou a necháme podkynout 40 minut. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Necháme vychladnout.
  3. Drobenka: máslo, moučkový cukr a hrubou mouku zpracujeme rukou, aby měla sypkou konzistenci.
  4. Krém: z mléka odebereme asi 3 lžíce a rozpustíme solamyl. Zbylé mléko, máslo, moučkový a vanilkový cukr rrozpustíme, přilijeme solamyl s mlékem a uvaříme na kaši. Necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a smícháme s vychladlou kaší.
  5. Pomocí cukrářského sáčku naplníme koláče, které jsme příčně prekrojili. Dáme ztuhnout do lednice a podáváme. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu
od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská