Prudce návyková domácí papriková pomazánka

Vynikající!!! A to jsem si myslela, že budu mít zásobu na zimu, ale nějak se snědla. Tak se musím znovu pustit do zavařování, vždyť paprik je nyní v zahradě plno. Autor: Kvietok

Přidal:Kvietok278, 20.9.2016
Kategorie: Zavařeniny, Pomazánky
Prudce návyková domácí papriková pomazánka

Suroviny

1 kgpaprika (raději červená)
1 kgcibule
1 kgrajčata
1 bal.menší přetlak
100 mlolej
2 PLplnotučná hořčice
4 PLocet
5 kschilli papričky (nebo beraní rohy)
100 gkr. cukr
40 gsůl
3 ksjablka
1 ksčervená řepa (větší)

Postup přípravy

  1. Papriku zbavíme jadérek, nakrájíme na proužky. Cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka. Rajčata jsem už nekrájela, neměla jsem na to síly, tak jsem je dala do mixéru, rozmixované na pyré.
  2. Do velkého hrnce dáme olej, osmahneme cibuli s paprikou, přidáme chilli papričky, přidáme na proužky nakrájenou červenou řepu, na kolečka nakrájené jablko i se slupkou (zbavili jsme se pouze jadérka). Krátce restujeme, zalijeme rajčatovým pyré, osolíme a dusíme za občasného promíchání.
  3. Dusíme, dokud se neodpaří voda a pak přidáme hořčici, ocet, protlak, cukr a promícháme.
  4. Hmotu tyčovým mixérem rozmixujeme na hladké pyré. V originálním receptu doporučovali ještě pasírovat, ale já jsem to nedělala, měla jsem ji pěkně hladkou.
  5. Nabereme do skleniček, které pořádně uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme 20 minut od bodu varu.
  6. Po 20 minutách skleničky vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a zakryjeme ručníkem nebo dekou. Necháme zcela vychladnout (v případě, že nějaká sklenička netěsní, opravíme) a můžeme odložit do komory.
  7. Z této dávky mi vyšlo cca 11 lahviček, některé větší a některé menší, tak vám nevím říct, kolik vyjde například do lahviček od výživy (předpokládám, že cca 18 - 20).