Pudinkovo-švestkové koláče

Měkoučké pudinkovo-ovocné koláčky. Kynuté těsto je nadýchané a jemné jako pavučinka. Autor: adanecka11

Přidal:adanecka11, 22.11.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Pudinkovo-švestkové koláče

Suroviny

Těsto:
3 šálkypolohrubé mouky
3/4 šálkuteplého mléka
4 lžícekrystalového cukru
4 lžíceroztáté Hery nebo másla
1/2 kostkydroždí
1 ksvejce
1 ksvanilkový cukr
špetkasoli
1/2 kscitron - kůra
Krém:
300 mlmléka
3 lžícekrystalového cukru
1 bal.vanilkového pudinku
Dále budeme potřebovat:
1 ksvejce na potření
1/2 kgšvestek
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Připravíme si kvásek. V teplem mléce, ve kterém jste nechali roztát krystalový cukr rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. V misce si smícháme ostatní suroviny na těsto čili mouku, rozpuštěnou Heru nebo máslo, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, šipku soli a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Nakonec přidáme kvásek a vymícháme hladké těsto. Na teplém místě necháme vykynout alespoň půl hodinu.
  2. Mezitím si připravíme krém. Pudinkový prášek si smícháme s cukrem a mlékem a uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Slupku z pudinku stáhneme dolů a trochu prošleháme mixérem, abychom měli hladký krém. Dáme do cukrářského sáčku s cukrářskou špičkou.
  3. Když je těsto vykynuté, na mírně pomoučeném vále si těsto vyválíme, vykrajujeme koláčky, uložíme je na plech na plech vyložený papírem na pečení, necháme ještě asi 20 minut podkynout, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, cukrářskou špičkou uděláme krémem kruh a do středu položíme polovinu švestky, kterou nakrojíme nožem do kříže. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Inspirace z Vaříme doma