Punčový koláč

Punčový zákusek je velmi oblíbený. Vyzkoušejte ho připravit podle tohoto osvědčeného receptu.

Přidal:admin, 28.12.2014
Kategorie: Koláče, cukroví
Punčový koláč

Suroviny

SUROVINY:
14 ksvejce
14 lžicmoučkový cukr
14 lžicpolohrubá mouka
2 kskypřící prášek do pečiva
500 mlvlažná voda
200 gcukr
1 ksšťáva z pomeranče
1 ksšťáva z citronu
1 lžícerybízový džem
podle chutirum
trochupunčová aroma
1 ksrybízový džem
2 kspunčová poleva
100 mlčervený sirup

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme pláty. Budeme potřebovat dva pláty ze 4 vajíček a jeden ze 6 vajíček. Připravíme si je stejným způsobem akorát ten ze šesti vajíček třeba péct v hlubším plechu, aby byl hrubší.
  2. PIŠKÓTOVÝ plát /2x/ 4 ks vejce 4 PL cukr práškový 4 PL mouka polohrubá 1/2 ks prášek do pečiva

    POSTUP: PIŠKOTOVÝ platí: Vyšleháme si bílky, přidáme moučkový cukr a opět chvilku šleháme. Postupně přidáváme žloutky, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše spolu jemně promícháme a pečeme na plechu, který jsme si vystlali papírem. Pláty ze čtyř vajíček pečeme na tenkých plechách a plát ze šesti vajíček (PIŠKOTOVÝ plát / 1x / 6 ks vejce 6 PL cukr práškový 6 PL mouka polohrubá 1 ks prášek do pečiva. Pečeme na hlubším plechu, aby byl krásně vysoký.
  3. Po upečení necháme piškotové pláty vychladnout na pracovní desce a potom z vychladlých plátů stáhneme pečící papír. Jeden tenký plát nahrubo natřeme rybízový džemem a přiložíme ho hrubším plátem ze šesti vajíček.
  4. Pripravíme si sirup, kterým budeme středový plát kropit, aby byl šťavnatý. SIRUP: suroviny na sirup: 500 ml voda vlažná 200 g cukr 100 ml červený sirup 1 ks šťáva z pomeranče 1 ks šťáva z citronu 1 lžíce rybízový džem rum podle chuti punčová aroma (nemusí být) POSTUP: Vodu uvaříme s cukrem a necháme vychladnout. Přidáme 100 ml červeného sirupu, šťávu z pomeranče, šťávu z citronu, 1 lžíci džemu, rumu podle chuti, troška punčové aroma a protože jsem to měla málo červené, protože jsem použila domácí červený sirup tak jsem přidala i troška červeného barviva, aby měl koláček lepší barvu. Barvivo nemusíte přidat. Takto připraveným sirupem pomalu poléváme středový plát. Nejlepší polévkovou lžící.

    POZOR: Nepolévejte koláč, úplně od kraje po kraj, protože v tom případě se Vám celý koláček rozmočí, důležité je nechat při zalévání z každé strany 1 cm nepolíty kraj - skrajky se později seříznou a koláček bude tip-top.
  5. Druhý tenký plát opět natřeme nahrubo rybízový džemem a přiložíme ho na středový už namočený plát tak, že džem bude zespodu, protože vrchní část koláčku polijeme punčovou polevou.
  6. Punčovú polevu si připravíme podle návodu. Obsah sáčku smícháme s vodou, natřeme na koláč a necháme ztuhnout. Když je poleva polotuhá, tehdy si můžeme naznačit s ostrým nožíkem řezy (ale pouze po polevě) a necháme ztuhnout. To jen proto, aby se nám to dobře krájelo ve finále. Hotový koláček můžeme ozdobit ještě žíháním čokoládové polevy. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé
pekařky - Diabambulka