Rozinkové šneky se skořicí

Někdy se žádá i taková klasika z kynutého těsta. Toto kynuté těsto se mi osvědčilo, je jemné jako pavučinka a výborně se s ním pracuje. Už jsem vyzkoušela mnoho druhů kynutého těsta, ale toto zatím vyhrává, ale nebráním se ani novým pokusem, takže určitě budu zkoušet dál. Náplň můžete zvolit podle sebe, ať už nutelu, oříšky, mák, kakao nebo povidla. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 10.8.2017
Kategorie: Moučníky, Pečivo
Rozinkové šneky se skořicí

Suroviny

Těsto:
500 ghladké mouky
1 lžičkasoli
2 lžícekrupicového cukru
7 gsušeného droždí
250 mlmléka
40 gmásla
1 ksvejce
Náplň:
50 gmásla
75 gtřtinového nebo přírodního cukru
2 lžičkymleté skořice
150 grozinek
2 lžícemléka

Postup přípravy

  1. Prosátou mouku, sůl, cukr a droždí smícháme v míse. Dbáme na to, aby se droždí nedostalo do přímého kontaktu se solí, jinak by nám těsto nevykynulo. Rozehřáté máslo zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a tuto směs zapracuje do sypkých ingrediencí. Vymícháme hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle potřeby lze přidat ještě trochu mouky. Kdo má, použije domácí pekárnu.
  2. Těsto necháme v teple vykynout, přibližně hodinu. Kulatou pečící formu /měla jsem dortovou 24 cm/ vysteleme pečícím papírem a zlehka vymažeme olejem.
  3. Nakynuté těsto na vále znovu propracujeme a vyválíme do tvaru obdélníku o výšce cca 0,5 cm. Máslo rozehřejeme, přidáme skořici a necháme vychládnout. Tímto pak pomocí mašlovačky potřeme plát těsta, zasypeme cukrem / 1 lžíci si odložíme na později/, posypeme rozinkama a pevně zavineme jako štrúdl.
  4. Roládu nakrájíme na 4 cm kousky, celkem 12 - 12ks. / já je dělala moc velké/. Řeznou plochou nahoru je skládáme do formy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  5. Pak pečeme v troubě na 180 st. cca 30 minut dorůžova.
  6. Do kastrůlku nalejeme mléko a přidáme cukr. Zahříváme do zhoustnutí a upečené roládky zalejeme cukrovým mlékem. Necháme zchládnout.

Můj blog:Vaření s Tomem