Sicilský jablečný dort

Podzim je sezónou jablek. Brzy je tady a proto se budeme snažit, přinést Vám super inspirace na jablečné dezerty.

Přidal:admin, 31.8.2015
Kategorie: Dorty
Sicilský jablečný dort

Suroviny

Budeme potřebovat:
75 ghladká mouka
1 lžičkaprášek do pečiva
50 mlmléko
60 gmáslo
500 gjablka
1 ksvejce
1 ksžloutek
1 lžičkavanilkový cukr
125 gkr. cukr
25 gvlašské ořechy
25 gpiniové oříšky
60 gsušené fíky
1 kscitron
Vrch:
25 gpiniové oříšky
1/2 lžičkyskořice
25 ghnědý cukr

Postup přípravy

  1. Jablka oloupeme a nakráma na plátky. Polijeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Na jemném struhadle nastrouháme citronovou kůru a na drobno nakrájíme sušené fíky, přidáme je k jablkům a důkladně promícháme.
  2. Cukr, vajíčko a žloutek vyšleháme mixérem do pěny, přidáme měkké máslo a přilijeme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vařečkou přimícháme do vyšlehané pěny, přidáme jablka, fíky a ořechy - ořechy jsme namočili do vody den předem. Namočené ořechy jsou mnohem sladší a snadněji stravitelné (piniové oříšky jsou finančně náročnější, ale klidně je můžete vyměnit za nesolené arašídy, mandle nebo jiné ořechy).
  3. Těsto navrstvíme do vymazané formy a posypeme ho piniovými oříšky a směsí cukru a skořice.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 50 minut.

Zdroj: Takprosto