Šklebíci

Výborné, nadýchané a hlavně jemné těsto. Snadno se s ním pracuje. Nádivku můžete zvolit podle vlastní chuti.

Přidal:admin, 2.6.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Šklebíci

Suroviny

Budeme potřebovat:
250 gtvarohu (nejlépe farmářského, rozhodně ne z vaničky)
250 ghery
250 ghladké mouky
1/2 lžičkysoli
1 ksvejce na potření
hustá marmeláda nebo povidla na naplnění
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Heru necháme změknout, mouku prosejeme a spolu s tvarohem a solí vypracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme minim. 2 hod. v mikrotenovém sáčku (ideálně přes noc) odpočívat v lednici.
  2. Těsto si rozdělíme na 2 díly (lépe se s ním pak pracuje) a na lehce pomoučeném válu vyválíme na placku o výšce 2 mm.
  3. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka (velikost nechám na vás).
  4. Doprostřed kolečka pomocí dvou lžiček klademe malé kopičky marmelády nebo povidel. Přehneme a pořádně bříškem prstu přitlačíme, aby se nám příliš neotevřely a všechna náplň nevytekla.
  5. Přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě na 200 st. pečeme dorůžova cca 10 minut. Ihned po upečení bohatě pocukrujeme.

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé
kuchařky - Naďa Indruchová

Zdroj: Vaření s Tomem